söndag

fan vilken bra helg det har varit! jag är glad över att jag valde att gå ut istället för att sitta här och ruttna. jag kan som inte säga så mycket mer.

ha det, puss

lördag

supertrevlig kväll igår!


ha det, puss

torsdag

hade sovmorgon imorse men vaknade kring 20 i 9 och klev upp och klädde på mig och gick till köket och åt yoghurt och pratade med tjejerna. åkte sedan iväg till blomsterlandet där vi köpte lite blommor, åkte tillbaka till skolan och sen åkte vi till returcentrum där vi hade tänkt hitta något till klassrummet men hittade inget. jag, julia, marre, amanda och sara bestämde oss då för att åka tillbaka efter skolan och kolla igenom kläderna de hade. sagt och gjort jag köpte denna för 30spänn. och jag vet att den ser lite "mormor" aktig men med rätt tillbehör ska det nog gå bra.


jag har nog lyckats bli smittad av förkylning så har varit tung i huvudet hela dagen och mest troligt kommer jag väl spendera helgen i sängen, menmen.


OneRepublic - Marchin On

 

ha det, puss


måndag

Så jag håller upp armen och säger att jag,
ska göra dom saker som aldrig blev av.
Så kan vi ta lite hand om mig,
bygga en dröm med mig,
gömma oss i varandra.
När ingen kan bli nånting är jag i harmoni,
med allt som lever omkring mig.

imorse kom mamma och knackade på 25 min över 5, och sa att nu var ju klockan nästan halv 6. jag studsade upp ur sängen, jag skulle ju trots allt åka till tågstationen 20 i 6. stressad elr vadå? klev på tåget och satt och snackade en stund med simon tills jag däckade av med OneRepublic i öronen, blev som helt kär i deras album. vaknade till kring vindeln sen så när vi kom fram sa vi hejdå till varandra och jag gick och handla på ica. blev lite frukostmat och så hittade jag min favoritfalukorv som jag trodde bara såldes i norr ;) men icke sa nicke. åkte till vännäs och hade lektioner, jullan lockade mitt hår så nu ser jag ut som, ja jag vet inte vad. nyss gjorde jag korvstroganoff av korven och det blev asgott. nu sitter jag och degar och lyssnar på hästpojken.


ha det, puss

söndag

jag tror jag har hittat mitt favorit schampo, efter att ha använt bed heads superstar i en evighet och det efter ett tag gjorde håret fettigt och äckligt som resulterade i att jag fick tvätta det ofta har nu hittat något så mycket bättre, har dock bara schampot och balsamet men ska snart köpa inpackning, nu behöver jag högst tvätta håret två gånger i veckan och håret blir lent och det känns så mycket renare.

 

sista natten i luleå idag, sätter mig på tåget 10 i 6 imorgon. så blir nog mest troligt en ganska tidig kväll så jag inte sover bort hela resan, borde läsa lite på engelska boken och kanske hinna se någon film elr serie ist.

det har faktiskt varit en väldigt trevlig helg här hemma, jag har faktiskt gjort annat än att sitta hemma så jag får tacka för en trevlig helg :)

 

ha det, puss


tisdag

om jag skulle muta er läsare med pengar för att ni ska orka skriva en kommentar, skulle ni göra det då? elr vad är det som är så jobbigt?

när vi satt på svenskan idag och såg på film så fick jag ett sms :O om att jag hade ett paket och hämta uppe på ica, och jag tänkte, men jag har ju inget paket. då slog det mig att pappa hade ju mest troligt skickat mobilen hit till mig på en gång :D jag fick skjuts av snälla sara både dit och hem, remember to pay back :)

bara för att jävlas så måste jag få kalla marcus för toyboy ;) haha! nej, men allvarligt, du är snäll ;) coh efter invändningar så är du ju charmig också ;)

imorgon ska vi in till umeå och fixa ordning inför nolia. jag längtar då inte till på torsdag då vi ska åka härifrån klockan 7 och lär inte få sluta förrän 5. men imorgon gör det ingenting att vi får sluta 5 (A)

 

ha det, puss


söndag

vad roligt att så många tog sig tid att läsa, elr iaf klicka in på min blogg, men vad tyckte ni om den då? något måste ni ju tycka? jag lovar att inte bli ledsen ;p

annars har det varit en slapp dag, ska krypa ner när som helst och ta och läsa "wuthering heights" och kurera mig med halstabletter.


ha det, puss

min essä

Tonåringar och deras relation till alkohol

En essä skriven av Emilia lundqvist.

 

ALLA VET ATT ALKOHOL SKADAR HÄLSAN. Ändå är det få som tänker på att det faktiskt handlar om en drog med allvarliga risker. ” skriver vårdguiden på sin hemsida 1. Alkohol skadar oss på många olika sätt, även om du själv inte dricker kan det hända att du har någon i din närhet som inte kan kontrollera sitt alkoholintag. Det hade jag under min barndom och det har gett mig en negativ syn på alkohol. Han såg glad ut hela tiden och var alltid lite vinglig men jag förstod ingenting av vad som hände då, jag var alldeles för liten. Men när polletten till slut föll ner blev min åsikt att alkohol bara förstör. Jag kommer t.o.m. ihåg att jag skrev ett brev till honom, att vara sju år och skriva att man inte vill vara med en alkoholist är inte meningen. Mina föräldrar lät mig vara med en alkoholist från dess att jag var född till runt 7års ålder. Då tog han sig i kragen och slutade dricka. Att se alkoholens baksida vid den åldern har gett mig en upplevelse som inte många får uppleva, både på gott och ont.

 

Jag har läst på web finansers hemsida 2 där de skriver att tonåringar gör som föräldrarna gör, dricker föräldrarna så är chansen stor att de tillåter sina barn att göra det också och ju mer alkohol föräldrarna dricker desto oftare får tonåringar alkohol hemma. Det beror troligen på att föräldrar som dricker kan tycka att det är svårare att förbjuda något som de själva gör. Ju mer jag tänker på det stycket så märker jag att det är så här i Sverige. Men även fast mina föräldrar dricker och jag ofta får smaka så slutar det vid det också. De har aldrig förbjudit mig att dricka men aldrig gett mig tillåtelse till det heller, för de vet att de kan lita på mitt omdöme.

 

Det är väldigt svårt för föräldrar idag i det svenska samhället att lita på sina barn när vi styrs av grupptryck för att passa in. När man är mellan 13-16 år skapar man sig en ny identitet med hjälp av dem man umgås med. ”Det betyder enormt mycket att få vara med i gänget, att stå utanför gruppen är en katastrof. Det är ett behov mer än en vilja” skrev Paula Liljeberg på systembolagets hemsida 3. Under den tiden man söker efter sig själv kan det vara svårt att inte följa med grupptrycket när man inte själv vet vem man egentligen är. Dricker kompisarna en fredagskväll så väljer de flesta att följa med ut hellre än att sitta hemma med sina föräldrar.

 

Tänk dig att du är den enda som har klätt ut dig inför en stor halloweenfest, när du kliver in genom dörren så skrattar alla åt dig. När jag berättar att jag inte dricker alkohol så känns det precis så för mig. Att inte dricka i dagens samhälle är nästan socialt självmord men det finns de som säger att man kan vara på en fest utan att dricka, men jag kan nästan lova att det finns minst en där som kommer vilja bjuda. De som inte kan acceptera mitt beslut. Det finns en fras som jag har hört så många gånger sedan de omkring mig börjat dricka och den är ”jag var så jävla full att jag inte kommer ihåg någonting”. Det hemska är att de säger detta med en sorts glädje i rösten som om det är något att vara stolt över. Om de tycker att det är kul att glömma saker så kommer det inte vara några stora problem för dem om de får demens när blir gamla. Men även om de kommer ihåg allt som hände och hur pinsamt det var så kan man ju dra den lögnen bara för att slippa ta konsekvenserna för sina handlingar.

 

Psykologiguiden har skrivit på sin hemsida att det är få som uppskattar smaken första gången de provar att dricka, därför kan man dra slutsatsen att det är effekten av alkoholen man vill åt från början 4 . Jag tycker att det stämmer helt korrekt för jag har hört så många gånger att alkoholen var så äcklig men att de drack upp allt ändå, för det var ju inte smaken de var ute efter utan det var ju ruset. På skolarbetets hemsida står det att alkoholen hjälper folk att känna samhörighet med varandra, det blir lättare att ta kontakt med folk och att lära känna nya människor. Alkoholen ger också folk mod, exempelvis när det gäller att dansa, flirta, prata och helt enkelt ha roligt. När man är tonåring måste man utveckla en självkänsla, utan alkohol! Annars kanske man alltid kommer att behöva alkohol för att göra dessa saker 5. Visst blir det lättare att ta kontakt med folk man inte känner om man är lite full men att använda det som en ursäkt för att få dricka är inte rätt. Klarar man inte av att träffa nytt folk utan att ha alkohol i blodet kanske man borde träna på att klara av att vara nykter och ändå våga ta kontakt med någon man tycker om eller någon ny att prata med.

 

Jag ställde några frågor till mina vänner, både tjejer och killar om deras alkoholvanor och fick svar från 13 stycken i åldrarna 17-22. Jag frågade hur mycket de brukar dricka när de dricker och killarna svarade 5-10 öl, några groggar, drinkar och whiskey. Det fanns även en som inte drack alls. Tjejerna svarade att de brukat dricka 4-8 cider, vin och några shottar. Här ser man en väldigt stor skillnad på vad tjejer och killar dricker. Nästa fråga jag ställde var hur ofta de brukar dricka och då svarade de flesta 1-3 gånger i månaden här svarade två killar att de inte brukar dricka alls. När jag frågade vad de ville få ut av att dricka fick jag många olika slags svar men i stora drag så säger de att de vill ha en trevlig kväll, slippa tänka på sådant som tynger en, träffa nya människor, slappna av och med alkohol i kroppen höjs ens självförtroende vilket gör att man vågar ta för sig mer. ”Varför väljer många att dricka istället för att vara nykter?” Blev min nästa fråga och jag fick som svar att man kan ha kul som nykter men med lite alkohol blir man mer avslappnad, mer säker på sig själv och det positiva är att man blir mer social, men det negativa är att man måste dricka för att bli mer social. Min sista fråga var ”är en kvälls festande verkligen värt det dagen efter?” och de flesta sa att det helt klart var värt det om kvällen hade varit bra och att de flesta av dem svarade att de inte blev bakis. Det var kul att fråga mina vänner och se att även fast de är så olika så är ändå deras alkoholvanor och synpunkter så lika. Även fast de vet att det är en drog så stoppar det inte dem från att dricka.

 

Dricka eller inte dricka är egentligen frågan. Har du inte modet nog att gå din egen väg nu är det svårt att vända sig om senare och önska man gjort ett bättre val. Jag säger inte att det är fel att dricka, jag kommer dricka, det vet jag. Men man måste tänka igenom sina val här i livet och vilka konsekvenser som följer med valen. Är det verkligen meningen att vi tonåringar måste dricka för att våga öppna oss för varandra? Att vi måste ta en drog som skadar oss för att få vänner. Det känns inte rätt! Det borde ha funnits ett annat alternativ när ett sådant litet val som att dricka eller inte gör en sådan stor inverkan på våra liv senare i livet. När jag tänker på alkohol som ett beroende så är tanken ett frö som man sår som gror för varje klunk av alkohol man tar, med åren har det blivit ett massivt, stort och orubbligt träd. Att försöka hugga ner det nu är i stort sett omöjligt. Men jag är så glad över att min farfar var stark nog att ta fram yxan och hugga ner det hemska trädet.


lördag

jag har varit och shoppat idag :D
en blå t-shirt i största storleken från h&m killavdelning
en vårjacka från h&m
ett smalt bälte att ha i midjan, passar perfekt till den blåa t-shirten som blir som en tunika. även denna från h&m
ett till lite bredare bälte från gina tricot.


har haft en väldigt bra dag med julia och sara :)


ha det, puss

torsdag

det känns allvarligt som att det är fredag idag, marre åkte hem idag och det känns så tomt på skolan. men, det är bara torsdag. jag stannar kvar i vännäs i helgen men ska nog åka in med julia till umeå på lördag och kolla runt lite och försöka plugga på waynes elr nå.

idag ska jag iaf äta halloumi, pommes och sallad till middag. mums! sen måste jag faktiskt ta och fixa ihop svenska c essän, har ju fått lite respons på den så ska sammanställa och förbättra den. lägger nog mest troligt upp den här sen, om det är någon som vill läsa förstås. det är ju inte direkt någon idé att jag frågar, för ingen lär ju svara ;) menmen

ha det, puss

onsdag

jag och marre hade körkortsteori på lilja idag, det enda jag kan säga är eycandyx2. haha! efter det gick vi och handlade, jag köpte vanligt godis, naturgodis och musli, illa ;p vi gick sedan och åt kebabtallrik på laggen, jag förstår inte riktigt hur jag lyckas. men varje gång jag äter där så äter jag nästan upp allt :O vi drog sedan till medborgarhuset, där vi såg på sherlock holmes, och jag säger bara EYECANDY!


jag menar, vem kan inte tycka det där är snyggt ;)

 

så jag och marre har utvärderat denna dag och kommit fram till att den har varit väldigt ljus på snyggfronten ;p haha, nej men allvarligt. vi har haft tur :)

 

ha det, puss


måndag

just nu sitter jag på tåget, när som helst stannar vi i boden, och jag kan nästan slå vad att någon kommer sätta sig bredvid mig. någon som sätter emot? är framme i vännäs typ halv 10 och då är det bara dags att promenera 2km, som borde gå på sisådär 10-15 min, men jag packade lite dåligt så ena väskan är jättelätt medan den andra är supertung så är jag framme före tio så är jag stolt ;d jaja, hoppas det inte är allt för kallt heller. du ska jag slå på en film så jag inte dör av tristess.


ha det, puss

söndag

oj så irriterande, jag vet att palcebo - running up that hill är en bra låt. men att både tv3 och kanal5 har den i sina reklamfilmer är lite störande ;d trean visar den för den nya serien wampire diaries och femman för nya avsnitt av bland annat CSI, Greys Anatomy och Desperate Housewives. illa



ha det, puss

RSS 2.0